STA o tiskovni konferenci Andreja MAGAJNE za kandidaturo na PREDSEDNIŠKIH VOLITVAH

 dne 18. 8. 2022 “

 »Predsedniško kandidaturo je napovedal tudi predsednik stranke nova socialdemokracija Andrej Magajna.

Kandidiral bo s podporo neparlamentarne stranke Nova socialdemokracija in 3000 podpisi volivcev. Dejal je, da so ključni problemi v Sloveniji demokratični deficit, nedelovanje nadzornih institucij in korupcija.

V stranki bodo za zbiranje podpisov skušali aktivirati 300 ljudi, njihova naloga pa bo, da vsak zbere 10 podpisov. “To bo pa težko,” je ocenil Andrej Magajna. Kljub temu da vodi koordinacijo neparlamentarnih strank in je od tam prišla pobuda, naj kandidira, danes ni želel povedati, ali ga bo podprla tudi kaka druga stranka.

Meni, da bi vsak predsednik države moral prepoznati ključne probleme, ki se dogajajo v Sloveniji, in na njih opozarjati. “Ne govoriti, da rabimo zeleni preboj, trajnostni razvoj, digitalizacijo in tako naprej. Teh floskul je polno,” je dejal in dodal, da te besede nič ne pomagajo, če kandidati ne uvidijo ključnih problemov.

Te so po njegovih besedah korupcija, politično kadrovanje, volilni sistem in nedelovanje nadzornih institucij ter občutek ljudi, da na oblast nimajo vpliva. Če bo izvoljen, bo sestavil posvetovalni svet oz. svet modrecev, ki bo o teh temah debatiral.

Na tiskovni konferenci je poudaril nujnost neodvisnih medijev, ki imajo ključno vlogo pri nadzoru nad državnimi institucijami. “Mediji imajo zelo pomembno vlogo, da se tudi drugi nadzorni organi aktivirajo,” je dejal. Magajna se bo, če bo, in tudi če ne bo izvoljen, boril za spremembo zakona o volilni kampanji, saj meni, da kandidati niso enakopravno obravnavani.

O kandidatih, ki so že napovedali svojo kandidaturo na predsedniških volitvah, meni, da so v redu. “Samo premalo izpostavljajo ključne probleme, kot je korupcija,” je dejal. Po njegovih besedah mora biti predsednik republike povezovalen, zato mu je tudi všeč predsednik Borut Pahor, ki skuša iskati ravnotežje med vsemi stranmi.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja